Kilde; Finn Sivebæk, DTU Aqua
Yngel
Den største dødelighed på et klækkeri forekommer oftest, lige efter at ynglen har opbrugt blommesækken. Når blommesækken er tom, overlever ynglen kun, hvis den selv begynder aktivt at æde. I dette stadium er det vigtigt, at fiskene hurtigt får lært at æde. Både for at sikre, at de vokser nogenlunde ens, og for at undgå foderspild. Fodret bliver ofte drysset ned til fiskene fra automatiske foderanlæg. Foder, der ikke bliver spist, lægger sig på bunden af klækkerenden, og disse foderrester kan sætte sig i gællerne hos den spæde yngel. Foderresterne irriterer gællerne og kan fremkalde gællesvamp. Bliver fiskene ikke medicineret, er resultatet ofte en meget høj dødelighed.
Det bedste er derfor helt at undgå, at problemet opstår, nemlig ved at opsuge eller på anden måde hurtigst muligt at fjerne foderrester. Når ynglen har brugt blommesækken, er det vigtig, at de hurtigt kommer til at æde. Der fordres lidt, men ofte. Derved mindsker man risikoen for, at foderet sætter sig i gællerne og giver dødelige svampeinfektioner.
Ungfisk
I takt med at fiskene bliver større, får de også større foderpiller. Det mest finkornede foder benævnes granulat nr. 0, og jo større piller, jo højere nummer.
Når man skifter granulat, kan det være en fordel ikke at lave et brat skifte til større foderpiller, men derimod kun at iblande en halv mængde af den nye størrelse. Derved opnår man, at de mindste fisk stadig får adgang til foder, som de kan 'håndtere'.


Fra befrugtning til klækning
Ørredægget klækker efter cirka 410 graddage. I praksis betyder det, at æg, der udvikler sig ved en vandtemperatur på 10 °C, vil klække efter 41 dage.
Ved en vandtemperatur på 5 °C vil det tage dobbelt så lang tid.
Daggraderne for laks, helt og stalling er henholdsvis 440, 210 og 180. En optimal temperatur ligger mellem 4 og 8 °C.
Når æggene er halvvejs gennem forløbet, kan man tydeligt se øjnene, og herefter bliver de kaldt øjenæg. I perioden fra de er opsvulmede, og indtil de er øjenæg, er æggene særdeles sårbare.
Undgå rystelser
Rystelser kan påvirke udviklingen af fostrene. Det forstyrrer nemlig celledelingerne. Den klækkede yngel kan derved udvikle deformiteter i en grad, så de dør. Blot et enkelt stød til en klækkebakke kan få fatale følger for flere tusinde æg.
Det er også vigtigt, at æggene udvikler sig i mørke, især indtil øjenægstadiet. Grønæg, der får lys, vil have en øget dødelighed, idet UV-lys skader arveanlæggene, så fisken udvikler deformiteter eller dør. I klækkehuset kan man derfor med fordel anvende lysstofrør, der udsender begrænset UV stråling, f.eks. orange- eller rødt lys. Lysstofrør nr. 82 er egnet.
Øjenæg er mindre sårbare over for rystelser og lys og kan transporteres og sorteres. Det kan være nødvendigt at sortere æggene for at fjerne de døde æg. En undersøgelse har vist, at døde æg frigiver næringsstoffer, som skaber et perfekt grundlag for svampevækst. Derfor skal man undgå at klemme på døde æg, når de fjernes.



Kilde; Finn Sivebæk, DTU Aqua
Anlægsnr. 119902

Autorisattionsnummer. 33277423115396

Vandplejen A.N.A.
Nørrehavnegade 111
6400 Sønderborg

 1. Lov nr.432 af 9.juni 2004 om hold af dyr (med senere ændringer)
 2. Bekendgørelse nr.1218 af 12.december 2008
 3. Bekendgørelse nr.1219 af 12.december 2008
 4. Bekendgørelse nr.1218 af 12.december 2008
 5. Bekendgørelse nr.1219 af 12.december 2008